maanantai 7. huhtikuuta 2014

Muumiutumista. Vähän Toven juhlavuodesta minäkin.Tykkään muumeista. Meiltä löytyy muumikamaa aikalailla. Mukeja reilu kolmekymmentä ja kaikenlaista muuta.. kulhoa, kannua jne. Poikanen on saanut lahjaksi muumi pyyhkeitä, vauvan lakanat ja aivan ihanat lasten aterimetkin. Miekkonen hankki myös mulle ja poikaselle yhteiseksi lahjaksi Muumilaakson tarinoita DVD -boksin, jossa on ihan kaikki muumijaksot samoissa kansissa. :) Mun veljenpojilla oli tuo ja ihastuin heti.. CDON:issa sattui olemaan vielä joulun jälkeen hyvässä tarjouksessa. Ainoo, mikä tuossa boksissa on tyhmää on se, että tuo muovihökötys on aika heiveröinen.. kyllä se on sellainen, että aikuisen tuosta täytyy noita levyjä ottaa, ei oo sopiva lasten käsiin.. ei vähän isompienkaan. Mutta tuossa nuo levyt on vaan niin näpäskästi pienessä paketissa eikä vie tilaa mahdottomasti.

Nyt, kun Tove Janssonin syntymästä on kulunut 100 vuotta, vietetään juhlavuotta. Monessa blogissa on tästä saanut lukea ja arvontojakin on ollut (joista en harmikseni oo voittanut mitään....) muutamia. Kaupoissa on kaikenlaista Juhlavuosikamaa ja Tovesta ja muumeista on lehdissäkin ollut juttua. Olen suurella mielenkiinnolla lukenut noita juttuja, koska naisesta Muumien takana on mulla ollut tähän asti aika hatarat tiedot..Aamulehden välissä ilmestyi liite, joka oli omistettu Tovelle. Ei pelkästään muumitaiteilijana vaan ylinpäänsä Taiteilijana. Sikäli kornia, että Tove oli aika väsynyt ja kyllästynyt koko Muumeihin välillä, ja se kuitenkin on asia, mistä hänet lähes pelkästään tunnetaan. Tuota liitettä lueskelemalla sain aika kivan käsityksen siitä, kuinka monipuolinen taiteilija hän oli. Tuohon lehteen oli artikkeleissa lainattu tekstiä "Tee työtä ja rakasta" -kirjan kirjoittanutta ja juhlanäyttelyn kuraattorina toimivaa taidehistorioitsija Tuula Karjalaista ja haastateltu useampaa jotenkin Muumeihin liittyvää henkilöä (mm. Tutkija Sirke Happosta, jonka kerrotaan lähtevän muumitutkijoiden kokoukseen Varsovaan!! en suoraan sanottuna tiennyt, että tommoinenkin tutkijaporukka on..) ja mukana on perus tietovisat Muumeista jne.  Varsin kiinnostava lukupaketti siis aamukaffen kera.. ja päiväkahvin ja vielä iltakahvinkin.. Sen verran runsaasti tuossa lukemista oli. :) Anoppilassa käydessä törmäsin kahteenkin lehteen, joissa oli juttuja juhlavuodesta. Toinen lehdistä oli Kodin Pellervo, johon oli lukijoilta kyselty muistoja muumeista. Kaikenlaista muistoa noista oli tullut ihmisille mieleen.. hauskahan noita oli lukea.
Toinen lehti oli joku "Meidän Suomi".. ihan tuntematon lehti mulle. Siellä oli usean sivun juttu, johon oli haastateltu Sofia Janssonia, Toven veljentytärtä, joka nykyään toimii Oy Moomin charaters Ltd:n pääosakkaana ja jatkaa näin isänsä ja tätinsä elämäntyötä.

Tiesittekö muuten, että Porissa on olemassa päiväkoti Taikurinhattu, jossa on Toven maalaamat Freskot seinällä? 

Toven juhlavuoden tapahtumat on koottu "kalenteriin" jonka näkee täältä: 

Täytyy sanoa, että oon aika mielenkiinnolla lukenut nuita kaikkia juttuja Muumeista ja Tovesta. Kiinnostaisi päästä Ateneumiin katsomaan tuo näyttely ja lukea myös lisää Toven taiteesta. Niin, ja voisinhan mä kotiuttaa lisää muumikamaakin meille.. tälleen jos materialistisia juttuja aletaan miettiä. 

Ainakin nää olis ihania:


Mörkökukkaro    Muumipappa Purjehtii muki Julistepakkaus, sisältää 4 kpl 24x30 julistetta

Juhlaniisku käsipyyhe   Iltamuumi-pussilakanasetti Muumi comics - aterimet
Retkimuumi pussilakanasettiJuhlamuumi pussilakanasetti aikuisille Tove 100 kulho keskikokoinen

Kaikki kopsittu härskisti All things Moomin -nettikaupan sivuilta.

Mikä on sun lempparihahmo? Vai siedätkö koko otuksia?


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lempparihahmo on Pikku-Myy t: BR-lelukauppias:D:D

Elina kirjoitti...

Minä pukeudun Budapestissa muumimammaksi. Aattele, kaikkeen sitä joutuu... Meillä on naamiaiset, joissa pitää esittää jotain kotimaansa satuhahmoa, kirjallisuuden hahmoa tms. Ja tuohon nyt suunnilleen tuntui löytyvän vermeet. Naamari pitäis värkätä.