tiistai 13. tammikuuta 2015

Munariisipasteijat Spelt jauhoilla leivottuna

Loppiaisen aikaan päätimme kokeilla leipoa munariisipasteijoita. Jouluna anoppilassa oli semmoisia tarjolla ja siitä huolimatta, että vehnä ei oikein sovi vatsalleni, päädyin syömään pari kappaletta. Oli ne vaan hyviä. 

Kotona sitten mietimme, voisiko nuo onnistua Spelt jauhoista leivottuna. Mä olen pitkään jo käyttänyt vehnän tilalla spelttiä. En ihan kaikkiin leipomuksiin, mutta niihin joita aion itse syödä. Jostain syystä spelt sopii PAREMMIN mun vatsalle. Ihan hirveästi sitäkään ei tunnu pystyvän syömään, mutta speltistä leivottuja leipomuksia voi syödä palan silloin ja toisen tällöin ilman, että siitä tulee vatsa kipeäksi tai turvonneeksi. Vehnä aiheuttaa aina jotain oireita. :(

Leivon myös jonkin verran gluteenittomasti, mutta koska mulla ei ole todettu keliakiaa (verikokeissa) niin täysin gluteeniton en ole. 

Ja hölöhölö. Nyt vähän kuvia meidän idyllisestä(?) leipomispäivästä. :) Koska isikin oli kotona, pääsi hän geimeihin mukaan. Poikasen kanssa harjoiteltiin taikinan kaulitsemista. Koska voitaikinassa kuuluisi olla vähän lehtevyyttä, kaulittiin tuo taikina useita kertoja ja taiteltiin aina kasaan ja taas kaulittiin. :) 

Taikina tehtiin näin:
Sisälle tehtiin sekoitus kaura-riisistä ja kananmunasta. Täytteeseenhän voi laittaa mitä haluaa.. jauhelihaa, kinkkua, kasvista... :) 

Kaura-riisi on suutuntumaltaan pelkkää riisiä napakampaa, mutta mielestäni sopi tähän ja toi lisää makua. 

Kaura-riisiä keitin muistaakseni 2 dl
Sekaan heitin 4 keitettyä kananmunaa
sekä mausteita. Tuoretta persiljaa, yrttimaustetta, suolaa..

Tuonne olis sopinu myös vähän mehevyyttä antaan vaikkapa tujaus creme fraicea, jota ei nyt meiltä löytynyt tähän hätään. Poikanen oli innokas apu. Etenkin käden uittaminen vesikupissa oli mieluista. Myös sormien työntämin pasteijan läpi, niin että täyte tursuaa mihin sattuu, oli kivaa. :) Mutta ei meillä olla niin nuukia. Tärkintähän on olla mukana touhuissa! Kyllä niistä kaikesta huolimatta ihan suht siistejä saatiin. Sellaisia, että kelpaa meidän perheelle! Valmiit tuotokset olivat jotakuinkin tälläisiä. Spelt jauho paistuu tummemmaksi kuin tavallinen valkoinen vehnä. Ja on kuulkaas aika paljon parempaa maultaan! Kannattaa kokeilla. 


Aikamoinen kasa noita tuhottiin jo tuoreeltaan, mutta koska eivät nyt varsinaista terveysruokaa ole, pistettiin osa pakkaseen odottaman suolaisten herkkujen himotuksia. 

2 kommenttia:

Syvältä.Sanna. kirjoitti...

Sama vaiva noiden vaaleiden jauhojen kanssa...

Nanette kirjoitti...

Voi miten kivaa yhdessä tekemistä :) !! Ja namskis,oli varmaan hyviä!! Hitsinpimpula,en tiedä mitä on tapahtunut,mutta multa on mennyt ohi kaikki sun tän vuoden postaukset :( !! Ihanku ei ois tullut ilmoitusta uusista postauksista ollenkaan?! HÖH. Mutta onneksi nyt tuli! Hienoja nuo sun korut,ihanan yksilöllisiä! Ja ihan loistava lupaus uuteen vuoteen. Yleensäkin luonnossa liikkuminen on kyllä niin lapselle,kuin itselleenkin tosi tärkeetä! Nauttia siitä rauhasta,tuoksuista ja luonnon ihmeistä :)